На 3 май 2016 година, вторник, Карл Лагерфелд разтърси света на модата с новата си Круиз колекция за Chanel.

 

Мястото на събитието е Пасео дел Прадо, Хавана, Куба, отбелязвайки първото международно присъствие в страната. Истинско “революционно” представление. Шоуто представи, както дамски, така и мъжки модели, изцяло вдъхновени от Куба – шапки Панама, мъжки ризи, широки панталони, двуцветни обувки и от друга страна същинска феерия от цветове. Момчешка женственост, модерни силуети, “дебютанстки рокли” (според Лагерфелд), в центъра на събитието са различните интерпретации на гуаябера – традиционната кубинска риза с джобове и плоски плисета. Моделите дефилираха по мрамора на главната улица под акомпанимента на оркестър, на фона на красивите сгради наоколо и така типичните за Куба ретро Шевролети и Кадилаци.
За истински пътешественици и експериментатори видяхме “военен парад” с широки къси панталони и сака в деним и каки, последвани от фантастично декориран туид, истински блясък и бродерии. Същинско тържество на младежката свежест и енергия.
Рокли, създадени за румба, дълги ефирни поли, алюзия за класическите кубински бели чорапки – тоалети, предназначени за танци, пътешествия, смели начинания.
Палитрата в колекцията е вдъхновена от различни барокови фасади на Стара Хавана – жълто, розово, оранжево, тюркоаз, ярко зелено, коралово и, разбира се, черно и бяло. Дълбоките кафяви и тютюневи тонове са инспирирани от произведенията на кубинския художник Уилфредо Лам. И освен това – пайети и бродерии, напомнящи тропическа растителност.
Любимката на Карл Лагерфелд Стела Тенант се представи като истински кубински “мошеник” – много шик в разкопчаната си риза, широки панталони с маншети, перлена огърлица, двуцветни обувки и класическа Панама шапка.