Второто издание на Sofia Fashion Week 2016 се проведе през месец март в София.

В четири последователни вечери бяха показани колекции на световни марки и брандове с представителства тук и модни къщи и марки от България. Специален гост на модния форум бе Евгения Живкова – дизайнер на модна къща „Жени стил”, която откри дефилетата на втората вечер. Тя показа елегантни предложения от своята най-актуална колекция. Носителката на „Златна игла” на Академията за мода Нели Колева, представи колекция, която излъчваше женственост, сексапил, динамика и лукс – опорни точки в естествената философия на дизайнерката. Тя показа как дрехите й с перфектна конструкция и линия, и с щипка артистичност, превръщат всяка жена в индивидуалистка.

На третият ден на модния форум бяха представени млади дизайнери и нови лица от българската модна сцена. Подкрепата за млади дизайнери е социалната мисия а концепцията за вечерта е на проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, селектирал и студенти по моден дизайн, които показаха свои дизайнерски творения.

Проф. Любомир Стойков откри вечерта с думите: „Целта на третата вечер на Sofia Fashion Week 2016, обявена като вечер на студентите по моден дизайн и на младите таланти, е широката публика да види сериозния потенциал на новото поколение модни творци. Представителните студентски колекции от Националната художествена академия, Нов български университет, Варненския свободен университет и Югозападния университет са белязани с много иновативност, свежест, смелост, страст и провокативност. Аз, разбира се, изпитвам и сантимент във връзка с това, че в тази младежка модна селекция участват мои студенти от специалност „Мода” на НХА. Има и още един специален момент – ръководителката на техния проект – доц. д-р Мариела Гемишева, също е моя възпитаничка, тъй като тя защити дисертация под мое научно ръководство! Това ме изпълва с радост и с гордост...Тази вечер среща си дават луксът и креативността, идеята за елегантност и новото мислене на подрастващите модни творци. Апелирам към всички и особено към онези мениджъри, които искат да инвестират средства в модната индустрия и модния дизайн – отворете широко своите рецептори, за да почувствате новата вълна, вълната на различността, непокорството, концептуалността и шика в студентските творби! Залагайте на тях, доверете се на таланта и на професионализма им!”.

Финалът на третата вечер на модното шоу беше запазен за предложенията към младоженците. Eксклузивна булчинска колекция Fusion показа дизайнерът Стоян Радичев, заложил на оригинални цветови решения, при които шампанско прелива в праскова с омбре ефект. Комбинация от различни материи и дължини, смесване на дантели и ефектна украса придават на тоалетите в колекцията му въздушност и лекота. Вярна на стила си Марияна Папаличева, дизайнер на модна къща за официално, мъжко облекло „Агресор” разчупи статуквото, излизайки от стандартните рамки на представата за мъжкия костюм. В новата си колекция младоженска мода, тя провокира и разнообразява строгия вид на костюма, като използва цветни тъкани с декоративни елементи и аксесоари.