На пресконференция , която се проведе на 19.05.2015 г. в БТА се представи за втори път тази година идеята на проекта Richmart Vintage.

 

 

Неговата основна цел е да се утвърди марката „Made In Bulgaria“ на всички български индустрии чрез магията на българския фолклорен танц . Идеята на кампанията е да популяризира „уникалното предложение”, с което България да стане разпознаваема пред света – богатството на неравноделните тактове в българския фолклор. Част от кампанията е и конкретната инициатива известни личности и обикновени хора, живеещи в България и в чужбина да записват видеоклип с посланието: „Аз харесвам българските танци!”, както и да танцуват в клипа, ако желаят. Вдъхновител на кампанията е 15-годишната Мартина Мартини, която отправя апел към всички българи по света да се включат в нея като заснемат клип на 24 май как танцуват българско хоро и го качат в интернет. До момента са пратени над 1000 клипа от над 60 страни по света. Много са известните личности от сферите на културата, бизнеса, политиката, които са подкрепили кампанията с видеоклипове качени в Youtube, като вече имат над 10 млн. гледания. Освен че са нещо специфично за България, което трябва да стане достояние на целия свят, неравноделните тактове имат и положително влияние върху здравословното състояние на човека - при танцуващите активно изключително рядко се срещат ракови заболявания и гръбначни изкривявания, твърди един от инициаторите на проекта Христо Димитров– хореограф, продуцент, основател на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Мартин Йорданов, управител на русенската фабрика за мъжка мода „Ричмарт” като предприемач в сферата на модната индустрия, акцентира върху това как тази инициатива може да се превърне в СВЕТОВНО STREET FASHION SHOW и хорото, като едно нестандартно ревю, да покаже модата на улицата от цял свят. За тази цел фирмата е създала 1000 костюма с българския трикольор, които ще бъдат раздадени за 24 май Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост .
По време на пресконференцията г-жа Даниела Везиева зам. министър на икономиката, сподели: „Проектът RICHMART VINTAGE дава възможност на всеки да популяризира България и родната продукция, чрез българските народни танци. Екипът на Министерство на икономиката работим усилено, за да подкрепим българското производство. Приветстваме и подкрепяме тази инициатива, защото тя ни дава чудесна възможност всички заедно да рекламираме и утвърдим марката „МADE IN BULGARIA.” Г-жа Везиева акцентира и върху това, че проектът всъщност показва механизмите за популяризиране на българското – в интернет, чрез дигиталния свят и с малко услилие, което изисква само да отвориш душата си и да запишеш клип.

Снимки:
1.Участниците в пресконференцията: Мартин Йорданов, Мартина Мартини, проф. Любомир Стойков, Даниела Везиева и Христо Димитров (от ляво на дясно).
2-3. Изпълнения на народни танци от Ансамбъл „Българе”
4. Мартин Йорданов, Мартина Мартини и Даниела Везиева (от ляво на дясно).
5. Лого на кампанията
Фото: © Хайлайф