На 19.05.2015 г. в БТА  се проведе пресконференция и  се представи за втори път тази година идеята на проекта Richmart Vintage, прославящ българския фолклор и мода.

 

 

  Неговата основна цел е създаването на световна PR и рекламна кампания за популяризирането на българската индустрия, туризъм, култура и утвърждаване на марката ‘’MADE IN BULGARIA’’ чрез магията на българския фолклорен танц.

   Идеята на кампанията е да популяризира „уникалното предложение”, с което България да стане разпознаваема пред света – богатството на неравноделните тактове в българския фолклор. Част от кампанията е и конкретната инициатива известни личности и обикновени хора, живеещи в България и в чужбина да записват видеоклип с посланието: „Аз харесвам българските танци!”, както и да танцуват в клипа, ако желаят. Вдъхновител на кампанията е 15-годишната Мартина Мартини, която отправя апел към всички българи по света да се включат в нея като заснемат клип на 24 май как танцуват българско хоро и го качат в интернет. До момента са пратени над 1000 клипа от над 60 страни по света.  Подкрепили кампанията с видеоклипове качени в Youtube са и много от известните личности от сферите на културата, бизнеса, политиката, като вече имат над 10 млн. гледания.

 Освен че трябва да стане достояние на целия свят, че българските традиционни танци са нещо специфично за България, неравноделните тактове имат и положително влияние върху здравословното състояние на човека. Един от инициаторите на проекта Христо Димитров –  основател на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, продуцент и хореограф твърди че при танцуващите активно, изключително рядко се срещат ракови заболявания и гръбначни изкривявания.

  Мартин Йорданов, управител на една от най-големите фабрики за мъжка мода в Европа - русенската „Ричмарт”, като предприемач в сферата на модната индустрия, акцентира върху това как тази инициатива може да превърне и хорото в СВЕТОВНО STREET FASHION SHOW, като едно нестандартно ревю, да покаже модата на улицата от цял свят. За тази цел фирмата е създала 1000 костюма с българския трикольор, които ще бъдат раздадени за 24 май -  Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост .

    По време на пресконференцията г-жа Даниела Везиева зам. министър на икономиката, сподели: „Проектът RICHMART VINTAGE дава възможност на всеки да популяризира България и родната продукция, чрез българските народни танци. Екипът на Министерство на икономиката работим усилено, за да подкрепим българското производство. Приветстваме и подкрепяме тази инициатива, защото тя ни дава чудесна възможност всички заедно да рекламираме и утвърдим марката „МADE IN BULGARIA.” Г-жа Везиева обърна внимание и върху това, че проектът всъщност показва механизмите за популяризиране на българското – в интернет, чрез дигиталния свят и с малко услилие, което изисква само да отвориш душата си - да се включиш в кампанията - да запишеш клип.

  „Изберете българското“– казват от „Ричмарт“ и апелират всички българи в страната и чужбина да купуват и популяризират облекла, произведени в България.

   Казват, че в своите песни и танци всеки народ влага душата си, в танците нашият народ е вложил и сърцето си!