СИМПАТИЯТА Е ВЗАИМНА!

Новата книга на проф. Любомир Стойков – „Световни модни икони” направи своята премиера през месеца, в който най-големият моден експерт в България чества своята 60-годишнина.

Очарователната Силвия Кацарова откри вечерта и поздрави проф.Стойков с емблематичната песен „My way“ на Франк Синатра. Валерия Велева представи книгата на проф. Стойков и отправи поздравление по случай неговия 60-годишен юбилей. Професорът беше отличен със „Златно перо“ – най-високата награда на Съюза на българските журналисти, която му връчи неговия председател Снежана Тодорова. Поздравителен адрес във връзка с юбилея на проф. Любомир Стойков беше изпратен от министъра на културата д-р Петър Стоянович. Поздравителен адрес от Факултета по журналистика и масова комуникация прочете неговия декан доц. д-р Теодора Петрова, а специален поздрав към юбиляра отправи проф. доктор на науките Милко Петров.

Вечерта продължи с ревю-спектакъл, на което специални гости бяха дизайнерите – носители на „Златна игла” на Академията за мода – Евгения Живкова, Жана Жекова, Албена Александрова, София Борисова, Мариела Гемишева, Николай Божилов и Антония Йорданова, които показаха по един свой модел. Избрани модели от свои колекции показаха: модна къща „Тонена”, „Агресор”, Стоян Радичев, KWIAT, както и студенти по мода на проф. Любомир Стойков от Националната художествена академия.

През своята кариера Проф. Стойков е обучил над 2000 студенти, дипломанти и докторанти по медии, връзки с обществеността, журналистика и моден дизайн. Автор е на 20 научни, научнопопулярни и публицистични книги за медиите, културата, модата, PR и човешкото общуване.Автор е на 50 документални филма за световно известни дизайнери, модни къщи и специални събития, заснети в Париж, Лондон, Милано, Ню Йорк, Торонто, Москва, Виена, Атина, Кейптаун, Хайделберг, Маями, Рим и др. Интервюирал е над 100 знаменитости от целия свят – в сферата на модата, киното и попмузиката, сред които Пако Рабан, Пиер Карден, Юбер дьо Живанши, Аликзандър Маккуин, Нино Черути, Жан Пол Готие, Кензо, Елизабет Хърли, Ивана Тръмп, Бой Джордж, Браян Фери и много други.

Професор Стойков е носител е на наградата "Златна книга" на Съвета на европейската научна и културна общност; на националния приз „Човек на ХХІ век”, на Наградата за принос в имиджмейкърството, на „Жълта роза” на Зонта Интернешънъл, на Златен плакет на СБЖ и др. Автор и водещ на най-популярното лайфстайл шоу по Нова телевизия – „От игла до конец”, откъдето е популярен е с фразата „Симпатията е взаимна!”.

Събитието уважиха Виолина Маринова, Силвия Кацарова и съпругът й, Мирослав Печев, Мая Антова, Кирил Чалъков, Валентина Войкова, д-р Елиза Георгиева, Вили Боршукова, Евгения Живкова, Жана Жекова, Албена Александрова, София Борисова, Мариела Гемишева, Николай Божилов и Антония Йорданова, доц. Йорданка Чернаева, Милка Александрова-Бучи и Росица Рангелова, както и Румяна Маринова, Стела Йорданова, Меги Савова, Капка Амзина,Таня Скринска, Цвета Попова и др.

.Водеща на събитието беше чаровната актриса Елен Колева

 

 

колекции от ревю-спектакъла:

Проф. Любомир Стойков – автор на книгата "Световни модни икони" Стоян Радичев
Тонена Жана Жекова
Тонена С Валерия Велева, която представи новата му книга

 

Носители на Златна игла:

 

Евгения Живкова – неколкократен носител на „Златна игла” на Академията за мода, в това число Дизайнер на годината за настоящата 2014-та, представо тоалет от колекция есен-зима 2013 – 2014 на Модна къща „Жени стил”.

 

София Борисова, двоен носител на Златна игла 2013 в категориите Дизайнер на годината и Модна къща на годината за „Романтика Фешън”, представи официален тоалет от колекция Red Carpet by Sofia Borisova в цвят малина и комбинация с дизайнерска дантела.

 

Жана Жекова, трикратен носител на приза „Златна игла” на Академията за мода представи рокля от колекция „Париж 1”, пролет-лято 2014 в тревисто зелено. Материите са дантела и шифон. Полата е солей, а горната част е украсена с релефни 3D цветя, пайети и мъниста.

 

Албена Александрова представя рокля "ДУЕНДЕ" от колекция "Алегрия" пролет-лято 2014 г., "Дуенде е сила, а не поведение; борба, а не понятие... дуенде е рътъмът на живота. Дуенде е усмивката, разтворена в бисерна сълза. Дуенде е щастието да се чувстваш цял. Живецът, това е дуенде. Ето затова... искам да бъда дуенде. Аз – в моята рокля.”

 

Емблематичната дизайнерка доц. д-р Мариела Гемишева, неколкократен носител на приза „Златна игла”, представя за първи път в София оригинален модел, анонсен за последната й колекция „CD 2014”. Концептуалният момент в специално селектирания за събитието силует, е конструкция в деконструкция от естетически материали в блясък.

 

Антония Йорданова, носител на “Златна игла” 2014 за Най-добър млад дизайнер представи модел от актуалната колекция Sport n'?hic, която обединява спортните заемки и стила на KNAPP. Цветовете са ярки – свежа фуксия и сигнално оранжево. Дължината на роклята я прави изключително внушителна и женствена, независимо че носи почерка на градския стил и настроението на спортната зала.

 

Николай Божилов, носител на “Златна игла” 2013 за Най-добър млад дизайнер представя концептуален модел, който съвместява религиозния и светския смисъл на понятието „икона”. Вдъхновението идва от непреходността на черния цвят, символиката на кръста и иконата като рамка.

 

Българската марка очила KWIAT представи слънчеви и диопртични очила с най-високо качество и тройна защита от поляризация, преливащи стъкла и 100% UV покритие. KWIAT предлагат изобилие от актуални форми, модели с оригинални дизайнерски орнаменти и комбинации от няколко цвята в един модел. Хит при слънчевите очила за 2014-та година са огледалните цветни покрития и формите тип бъбрек и авиатор.

 

Дизайнерката на модна къща "Агресор" – Марияна Папаличева, залага на градския шик и представи колекция мъжка мода за лято 2014 с името "Улица". Дизайнерските предложения са за мъжете, които в свободното си време искат да изглеждат елегантно и провокативно. Използваните материи са лен и памук.

 

Модна къща „Тонена” с дизайнер Стойка Хаджиева-Новкова представи избрани модели на официални и булченски тоалети, които се отличават с романтичен стил, изисканост и класа. Дизайнерката обръща специално внимание на детайла в роклята, различните материи и деликатните цветни акценти. Тоалетите на модна къща „Тонена” носят отпечатъка на неповторимата женственост, но и чувството за така необходимия комфорт.

 

Дизайнерът Стоян Радичев представи колекция сватбени рокли за сезон пролет-лято 2014. Материите са италиански фин тюл, а също органза, тафта и със специален акцент върху дантелата. Дизайнерските предложения на Стоян Радичев за специалния сватбен ден са ефирни и нежни, с различни силуети, сред които тип-русалка и по-авангардни.

 

 

 

Студенти по мода на проф. Любомир Стойков от НХА:

 

Виктория Динева втори курс, бакалавър специалност Мода в Националната художествена академия представи силует "Следи от настоящето" с мистични корени, загатващи своето съществуване.

 

Петя Балева, втори курс бакалавър, специалност "Мода" от Национална Художествена академия: представи силует „Сливане” – сливане на форма и цвят, на детайлност и обобщение, на познато и преоткрито... Силуетът интерпретира асиметрията и строгата кройка в полза на преливане и съвършенство.

 

Теодора Спасова, втори курс бакалавър, специалност мода в Национална Художествена Академия, представи силует от линия "Метах", олицетворен от качествата на металните елементи – блясък, здравина и статичност.

 

Йоан Гълъбов, втори курс бакалавър, специалност "Мода" от Национална Художествена академия представи модел, с който разкрива „Потайността като фарс и маска на една неопределима визия.

 

Нели Деянова, първи курс магистър, специалност Мода вНационална Художествена академияпредстави рокля, вдъхновена от историята и културата на древен Египет. Към тоалетът от колекция "Полъх от Египет" има ръчно изработено бижу, взаимствано от накитите по времето на фараоните.

 

Теодора Шуманова, първи курс магистър, специалност Мода в Национална Художествена академия представи модел от деним в стил Нов Барок, който е част от проект на Академията за исторически костюми.

 

Елвира Томалевска, първи курс магистър, специалност Мода в Национална Художествена академия представи модел от колекцията "Матилда", вдъхновена от героинята на Роалд Дал. Тя въплъщава идеята за непрекъснатото търсене на щастие, справедливост и хармония. Съвременният интровертен характер намира убежище в своята черна коприна.

 

Мария Ничева, първи курс магистър, специалност Мода от Националната художествена академия, представи модел, с който футуристичният шик идва като необичаен посетител, носещ космически полъх. Той превръща бъдещето в безкрайно настояще.

 

Проф. Стойков получи най-високата награда "Златно перо" на СБЖ

София Борисова Албена Александрова

Проф. Стойков и Силвия Кацарова

 

Фото: © Антон Марков

Фото: © Хайлайф