Наскоро в галерия „Милениум“ се проведе поредният социално-културен проект на Академията за мода, от станалите традиционни „Вечери на стила“ на тема „Модата като съблазън“, с меценат на събитието Христо Дурчев, собственик на фирма „Балкантел“.

За тези, които следят модните събития в столицата, едва ли са убегнали от полезрението предишните интересни тематични вечери, организирани от проф. Любомир Стойков, като посветените на творчеството на Пако Рабан, на Вивиан Уестууд, тематики; както и на официалното облекло и абитуриентските тоалети, тематиките „Модата, като изкуство“, „Летният шик“ и други.

На последното такова събитие за 2023г бяха показани по няколко тематични произведения на носителите на „Златна игла“ – Радостина Долапчиева и Alegra, Радослава Лазарова и Blink by Radi Lazarova, Аксел Харди, Лиа Каменова и Reflet. В изисканото дефиле взеха участие и такива забележителни дизайнери като Ивет Апостолова и Ivette Bianchi, Милена Петрова и Wolf Walley.

Още в началото на вечерта председателят на Академията за мода и културолог проф. Любомир Стойков, подчерта: „Съблазнителното облекло има много лица и различни проявления. Някои са твърде елементарни и често граничат с пошлостта. Други, обаче, издигат дрехата на нивото на дискретното, но категорично примамващото и завладяващото послание. Последовател съм на естетиката на Ив Сен Лоран, който още преди десетилетия се обявява против лесните и достъпни жени чрез знаците на облеклото. За него най-важното бе една жена да не губи своята мистерия и загадъчност. Моето убеждение е, че съблазънта в дамската мода е ексклузивен микс от женска интуиция и ултимативен дизайн, енигматичност и дискретен сексапил, деликатен флирт и необременена фантазия. Съблазънта в модата кореспондира с предимствата на красивото тяло, но най-вече е състояние на духа и емоционалната интелигентност!“.

Водеща на елегантното събитие беше Екатерина Свечева – лице на „Златна игла 2022“, инфлуенсър и топмодел. Красивата коледна атмосфера в галерия „Милениум“ се допълваше от наскоро откритата изложба „Непреходни усещания“ с картините на известния художник Юрий Ковачев и ярки представители на медиите, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, сред които Антония Първанова, Деси Бакърджиева, доц. д-р Стефан Серезлиев, Павел Цветков, Росица Велкова, Силвия Джагарова, Искра Ангелова, Пепа Велева, д-р Росица Рангелова, Анна и Васил Банови, Пламен и Роберта Джурови, Александра Кръстева, Елена Тричкова, Десислава Краваева, Славка Занева и др.

Елена Кристиано – носител на „Златна игла 2023“ за цялостен принос и собственик на Christian of Roma в своето слово изтъкна, че косата и по-специално дамската прическа, е важен атрибут за подчертаване на женствеността и изкусителността. След нейните думи започна модната презентация, като най-напред бяха представени две визии, дело на изключителния коафьор Емилия Балталиева. И двете фризури - дизайнерката прическа „кок“, както и прибраната коса във формата на опашка, са предназначени за официални събития.

Ivette Bianchi, с дизайнер Ивет Апостолова, презентира рокля „Санремо“, която е част от първата колекция на бранда La dolce Vita.

Милена Петрова – дизайнер на модния бранд Wolf Walley, представи рокля, част от колекция „Сакура“.

Лиа Каменова – носител на „Златна игла 2023“ в категория „Най-добър млад дизайнер“ и дизайнер на бранда Reflet, показа сет от корсет и мини права пола с цветен и екстравагантен принт, както и изкусително перлено манто с дълга кройка. Тоалетът на Reflet бе представен по особено темпераментен и завладяващ начин от певицата Мила Роберт.

 Аксел Харди – два пъти носител на „Златна игла“ в категориите „Модна иновация“ за 2019 година и „Артистична мода“ за 2023 година, презентира флуидна рокля с подчертана асиметрия. Аутфитът е изработен от ефектна прозрачна естествена коприна с флорален бордюр.

 Модният бранд Blink by Radi Lazarova, с дизайнер Радослава Лазарова - трикратен носител на „Златна игла" и дизайнер на 2021 година, представи полупрозрачна „гола рокля“, асиметрична, с един ръкав и подвижен шлейф. Аутфитът е в сапфирено син цвят и с обемен флорален акцент върху десния ръкав.

 Дефилето завърши модна къща Alegra с дизайнер Радостина Долапчиева – три пъти носител на „Златна игла“ и дизайнер на 2023 година, като презентира разкошна рокля „Роберта“ от колекция Divine 2024, изработена от фин италиански тюл с блестящи частици и френска дантела, обшита с  маниста.