Надали има човек, който да не свързва името Ирина Сардарева с шапките. Вече 30 години тя е Майстор-шапкарят, който с магическа чудноватост създава красота, възвръщайки този толкова изтънчен и елегантен аксесоар.

Изключителна личност, изпълнена с позитивно мислене, тя щедро раздава стил и уникалност на хиляди клиенти в България и по света. През 1992 година, госпожа Сардарева, създава първата си модна къща, заедно със своя съпруг. През 1994 е първото й самостоятелно ревю, което поставя началото на нова епоха на българската модна сцена, в която шапката не е просто аксесоар, който допълва тоалета. През  1997 година е открита “Къщата на шапките”, където всяка почитателка на аксесоара може не само да поръча шапка, но и да си тръгне от там след забавно преживяване експериментиране, нови открития и идеи за тоалети, вдъхновени от произведенията на Ирина Сардарева.

 

Три десетилетия в шапкарския занаят, кое беше вдъхновението, началото и тайната на успеха?

  • Вдъхновението да започна шапкарския занаят идва от 25 мои шапки и желанието да правя нещо с ръцете си. Тайната на успеха, това е любов. Всичко правя с любов, а това е много важно в живота. Вярвам в себе си и в това, което създавам, вярвам, че е прекрасно и хората ще го харесат.

През тези години промени ли се отношението на българката към този толкова елегантен аксесоар?

  • През всички тези години „воювам“ с иронията към шапката. Казвам, че воювам, защото трябва да убеждавам дамата, която идва в ателието и казва, че шапката не и отива, а тя никога не е носила шапка. И след като и предлагам да премери 20-30 шапки, тя разбира, че този аксесоар я прави единствена и неповторима на този свят. Всеки има право да изпитва любов към себе си, а шапката допринася за това. За съжаление българката не е научена....

Какви са новите тенденции в шапките за булките?

  • Новите тенденции при булките са камъните и кристали, които красят шапките, а също така цветята, но не белите, а в някакъв цвят. Флоралният елемент изглежда много интересно, защото вкарва цветен нюанс към цялостната визия на булката.

Във вашето семейство има приемственост на занаята. Синът ви Георги Сардарев е също майстор-шапкар и създава своите колекции за бранда The Hattonist. Какво е новото, което внася той в „Къщата на шапките“?

  • Синът ми е различен. Казвали са ми, че всички ме слушат и са ме питали „а децата слушат ли те?“. Аз не искам те да ме слушат, искам те да слушат себе си. И така възпитавах своите две момчета. Така че Жоро, който е различен, последва шапкарския занаят и това много ме радва. Той успешно следва своя стил и създава своите колекции.

Вие двамата представяте своите творения на най-престижните изложения за шапки в Европа. Как се приемат те?

  • В Западна Европа купуват нашите шапки, както и в целия свят, защото продаваме и в интернет. За нас най-голямата оценка е когато отиваме на изложения и представяме нещо ново и различно и хората се впечатляват, харесват, купуват. Някои стават и наши постоянни клиенти.

Освен на Георги, вие предавате занаята и на други хора. Помагате и насърчавате желаещите да се занимават с шапкарство професионално. Организирате и курсове, на които всеки може да направи своята шапка. Разкажете ни повече за това.

  • Курсът ни се провежда в четири последователни вечери, като за това време опъваме две шапки, една лятна и една филцова, с материали, осигурени от нас. Въвеждаме желаещите в дизайнерските тайни на създаване на шапките, като Георги обучава във формирането им върху един от многобройните и уникални калъпи, които имаме, а аз показвам детайли в довършителните работи и декорацията. Всеки курсист с наша помощ сам създава две уникални шапки за себе си.

Вижте повече за бранда :

Web - hats.bg, hattonist.com

Instagram - hattonist

Facebook - Ирина Сардарева - Къща на Шапките, The Hattonist