„Продължавам да бъда себе си”


Как започнахте своята дейност в булчинската мода?

В далечната 1991г., преди 30 години с моята приятелка Анета Пени, създадохме първия в България булчински салон Maria-Anna Bella.  Внасяхме най-известните световни марки булчински рокли, които  отдавахме под наем. Бяхме новатори и основоположници във всяко едно отношение в булчинския бранш. Изграждахме цялостна нова  концепция и визия за булчински салон, начина по който трябва да се обслужва  и отделя индивидуално внимание на всеки клиент.  Да получи най-доброто обслужване и да бъде щастлив при избора си на висококачествените ни продукти. Освен с роклите, се занимавахме с цялостна аранжировка, букети, създавахме и изработвахме нестандартни аксесоари. И всичко в тон, цвят и хармония.

Първите години внасяхме рокли на Mon Cheri, Forever yours и още няколко световни фирми. Скоро самостоятелно отворих и булчински салон МОН АМУР, в който акцентът беше творческата ми дейност, като дизайнер на булчински, бални  и официални тоалети. С булчински салон Maria-Anna Bella продължих  работата си 20 години до 2010 г., като внасях рокли на френската фирма Marie de Paris, дъщерна на Cymbelline  и станах официален представител на Venus Italy за България. Повече от 20 години години внасям различни линии на Venus Italy -  булчински, бални и официални рокли.  Качеството на моделите е много високо, роклите са много елегантни, изчистени с перфектна линия, материите са иновативни и са създадени за техните колекции. Тъй като модата е твърде динамична, вкусовете на хората различни, никога не съм се ограничавала само с моите дизайнерски модели, винаги съм била и вносител на рокли. Понякога се налага смяна на фирмите които внасям, за да има разнообразие на стилове, като за 2 години внасях и рокли на Justine Alexander- USA.  Няколко години представлявах линията Avenue Diagonal на световно известната в булчинския бранш испанска фирма Pronovias fashion group. В момента съм в процес на преговори за внос на рокли на други световни фирми.

 Какви са най-новите тенденции в сватбените рокли?

На първо място са олекотените рокли, феерични от матов италиански тюл, но не класическата стил „ принцес”, а с малки набори, свободно падащи, без обръчи, създаващи обем от въздушни пластове тюл. Може да са асиметрични пластовете или равни. При този стил рокли се избягват шлейфовете, които излишно утежняват . Шлейфовете е добре да бъдат подвижни и да може да се разкачват от роклите.

Вторият вид, са роклите пълен клош от копринен или мулти шифон, които са много леки, свободно падащи, изящни при движение, създават естествен обем при танцуване. Те са част от линията Bohemian style или Бохо стил. В този стил също се използват олекотени, фини дантели за подчертаване на тейорните рокли с разкроени конусовидни ръкави, етажирани или  буфан ръкави. Те са много подходящи за малки сватби, за градинско парти или морски, плажни сватби на пясъка.

Третия тип са впечатляващите русалки, които извайват тялото, подчертават изящните форми и са изработени или само от сатен, съвсем изчистени, с лека бродерия от ефектни 3D дантели или от висок клас копринен сатен-марокен или дантелените русалки с дълбоко изрязани голи гърбове - V образни или закръглени.  Отново навлиза модата на кръстосаните връзки на много дълбоките голи гърбове.

Четвъртия вид са роклите Алфа линия, която обикновено се постига с малък обръч /за да се постигне формата на конус/. Това са рокли изработени от по-твърди материи, като американски сатен, микадо, копринена тафта, сатен жакард.

Петата линия са късо –дългите и късите рокли. При тях разнообразието е голямо. Може да са тюлени, дантелени, от микадо, от сатен.

В горните части на роклите промяната е сериозна и отново навлязоха любимите ми шал яка и реглан ръкав, които откриват много женствено деколтето и са подходящи за всички размери булки. Навлиза кръглото деколте, като измества обърнатото право деколте. Но то е капризно и има различен вид при по-надарените дами.

Как ще изглежда булката на 2021-2022?

Булката ще бъде красива!  Всяка ще избере според нейния индивидуален  вкус, външност, височина, място и големина на сватбата. Всяка ще бъде неповторима. Още повече, че има голямо разнообразие на рокли,  стилове. Могат да се съчетаят роклите с украсите и да има синхрон на стил и цветове.

Вашият любим стил в модата?

 Аз съм любител на изчистените, детайлизирани, ненатруфени рокли, от скъпи, фини материи, с изящна кройка, която да подчертава тялото, но да прикрива недостатъците. Харесвам моделиращите рокли.

Най- приятната и най-трудна част от работата ви?

Най- приятната част е творческата част -  създаването на нови модели, реализирането на мечтите ми и материализирането на множеството ми неизчерпаеми идеи. Изборът на материи, комбинирането им и  изработването на аксесоарите към тях. Предизвикателството да създавам нови кройки и модели, да експериментирам неща, които не са правени. Да правя клиентките ми щастливи при избора им на рокли за всички важни празници. Най –трудната част е общуването с хората, които не знаят какво искат, но не искат и да се доверят на опита и на съветите на дизайнера. За мен целта, не е на всяка цена да се продават роклите ми, а клиентите ми да си тръгват с усмивка, щастливи и доволни. Това осмисля работата ми и труда на моя безупречен екип от професионалисти.

Каква е най-голямата грешка, която булката не трябва да прави в деня на сватбата?

Много булки допускат грешката, като си мислят, че перфектната сватба трябва да следва специален план-график и да контролира всичко и всички и да гледа детайлите под микроскоп. Винаги казвам на моите булки да гледат глобално, а не да задълбават детайлите. В този ден те трябва да предадат управлението на кумата и шаферките, които да следят за предварителния план. А най добре е на сватбена агенция, която да организира всичко и да следи детайлите. За тях трябва да остане вълнението, щастието, веселбата и всичко трябва да се случва лежерно и леко.

Вашите мечти свързани с бизнеса?

Едни мечти си отиват, но други идват. С израстването на човек се променят и приоритетите му. 30 години да си дизайнер, и то сред водещите дизайнери в булчинската и официална мода е голяма отговорност и задължение. Не може да си постоянно на върха, защото животът е спирала и ту си нагоре, ту си надолу.  Да си само на върха е много изтощително и самоцелно. Така, че на първо място поставям да съм жива и здрава, за да продължа да създавам великолепни рокли и да правя булките, абитуриентите и всички мои клиентки красиви, възхитителни и незабравими.  Да продължавам да с нови идеи и да помагам дамите да бъдат красиви. Да продължа да бъда себе си. Мечтая си отново за нормалност, за да се успокоят хората и да мислят за красиви неща със свободна душа и ум, да кроят планове за веселба, и да могат с лекота да планират и реализират сватбите си, рождените дни, абитуриентските балове.

 

Вижте повече за марката:

Web: http://www.monamourbrides.com   Instagram: polia.milanova    | Facebook: Polia Milanova 

FacebookMON Amour     Facebook: Fashion salon MON AMOUR