Сватбата на открито, сред колорита и аромата на цъфнали рози, хемерокалиси и лилиуми, сред зеленина и прохлада, е едно от най-романтичните преживявания, което все повече младоженци си пожелават.

Ботаническите градини по света отдавна са естествен декор за множество събития и неповторими фотосесии. Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски“ предлагат пространство за вашите лични празници: изнесени граждански и църковни сватбени ритуали, семейни тържества, годишнини и други.
Университетска ботаническа градина – Балчик е най-голямата черноморска ботаническа градина, в която по уникален начин се съчетава усещането за море с багрите, обемите и атмосферата, която разнообразната растителност оформя.Настроението на терасираните градини, уюта на зидовете, изградени от типичен балчишки камък, сводовете от цветове, създават усещане за чистота и интимност. В топлите месеци, можете да организирате своя специален ден в тематични градини или кокетни райски кътчета, в които да изживеете своята приказка наяве.
Сред най-предпочитаните места са „Плачещата градина“, с нежното си меланхолично излъчване, с всички нюанси на зеления цвят, с водни басейни, от които срамежливо надничат великолепните водни лилии, придавайки една неповторима, романтична обстановка. Градина, в която белият цвят изпъква и става неустоим.
На ваше разположение е и градина „Розариума“ - една лятна феерия от цветове и аромати, идващи от над 1200 бр. растения от над 60 сорта рози, наричани не случайно кралици на цветята. През каменните арки по дължината на градината се открива прекрасна гледка към морето, вписвайки се чудесно в пейзажа от розови цветове.
Неустоимо притегателна е и „Божествената градина“, с емблематичното килимно зацветяване, цветове и багри ще привлекат погледа ви и ще дадат тласък на мечтите ви. От април до октомври колекцията от едро размерни кактуси и сукуленти предлага чудесен декор за екзотична сватбена церемония. Водният канал, пресичащ градината, по дължина, в едно със  стройно извисените великолепни кипариси, създава усещане за величие и в същото време лъха прохлада и уединение.
В градина „Разсадника“ се намира и първият по рода си „Зелен параклис“, храм, изваян от зеленина, в който вашият църковен ритуал ще бъде незабравим. В самия център на градината е разположен красив фонтан, заобиколен от каменни пейки сред море от цветя. „Градината на боговете“ и градина „Разсадника“ са местата, които два пъти в годината променят своя облик и наподобяват цветен килим, впечатляващ с разнообразието от аромати и багри.
През студените месеци и дъждовните дни Ботаническа градина – Балчик ви предлага да организирате сватбената си церемония на закрито в ново-изградената шатра в градина „Разсадника“ или сред постоянната експозиция кактуси и сукуленти, пренасяйки се от пустинните в средиземноморските географски ширини, внасяйки свежест и красота в празника си.
Университетска ботаническа градина – София, разположена в самия център на столицата, предлага уют и романтика за любителите на стилни събития с неподправена естественост и свежест. Сред добре поддържаните цветни композиции, шумът от ежедневието отстъпва място на настроението, което природата носи, когато става част от празника ви.
Университетска ботаническа градина – „Екопарк“ Варна се простира на площ от 360 дка и предлага изобилие от красиви зелени поляни, сгушени между вековни дървета и полски цветя. Изключително впечатление прави Розариумът, с прекрасните си арки, морави, пищни цветове и уютни кътове. От параклиса „Св. Климент Охридски“ се открива чудесна морска панорама. Университетска ботаническа градина – „Екопарк“ Варна предлага на младоженците и разходка с файтон и дори езда, сред красотата и изяществото на природата.
Ако винаги сте си мечтали Вашият най-романтичен ден да е сред природата, заобиколени от много цветя, зеленина и изящество, то Университетски ботанически градини са  вашият точен избор.