Kой е най-добрият начин младоженецът да се чувства добре и комфортно в деня на сватбата – да се облече спрямо това, което харесва. Най-важното е той да бъде елегантен и да инвестира в костюм, който ще използва и след сватбата.

Това съветва италианският дизайнер и стилист Алберто Веделаго. Своите препоръки към младоженеца, той сподели специално за читателите на сп. „Сватба“.

Персонализиране
Костюмът може да е в черно, синьо или сиво. Ако се добави елек отдолу, той може да е в същия цвят като костюма или с лек контраст. При персонализацията е важна подплатата отвътре – нейният цвят може да отразява характера на младоженеца, личността му, това, което харесва. Важно е в деня на сватбата си, мъжът да се чувства добре вътрешно. Обърнете внимание на детайлите и персонализирайте копчетата, защото те са видими. Попитайте бъдещата си съпруга за цвета, който тя би избрала за вашия костюм. Тя ще ви сподели какво харесва, дори може да персонализирате костюма си с нейно любимо цвете, което да се добави в някой от детайлите – в копчетата или някъде от вътрешната страна, в подплатата или в ръчно изработени шевове. Всичко, което е важно за булката, е хубаво да го има в костюма на младоженеца – или като аксесоар, или като малък детайл.
Избор на плат
Относно избора и качеството на плата е важно да се съобрази сезона на сватбата – ако тя е през зимата, платът трябва да е по-тежък, за пролет – трябва да е по-лек, а  ако е лято, е нещо съвсем различно. Важен е също така и цветът на костюма – ако е черен, може да използваме плат, който е подходящ за всеки сезон. Но ако цветът е сив или син, тогава трябва да се избере плат спрямо сезона.

Правилните аксесоари
След като изберете цвета на костюма, персонализацията на копчетата, подплатата и елека, е време да изберете и останалите аксесоари. Най-често обувките са черни, независимо дали са лачени или кожени, те трябва да са с връзки. Важно е коланът да е с правилната дължина, с хубава тока и черен на цвят, тоест същия цвят като обувките. Ако костюмът е черен с черен елек, може да се използва и като смокинг, което означава, че може да добавите папионкаили черна вратовръзка. Ако искате да сте със смокинг, обувките трябва да са лачени.

Снимкa: Италианският дизайнер
АлбертоВеделаго
Фото: © Bob Krieger