Haute Couture колекцията на Chanel за началото на 2017 година се появява под звездата на блясъка. Не онзи блясък, който познаваме от популярната сцена, нито онзи, който напомня на русалки или на този, който сме свикнали да виждаме напоследък.

С новата си колекция Карл Лагерфелд връща обратно блясъка такъв, какъвто трябва да бъде – фин и луксозен. И разбира се, отразен от десетките огледала – част от декора на шоуто в Пале Роял.
Отправните точки на колекцията са две легенди на 20 век – Сири Моъм и Алберто Джакомети. Моъм – известна британска декораторка, чиято запазена марка е белия цвят и сюрреалиста скулптор от Швейцария – Джакомети. Резултатът е неподправена елегантност, която притежава собствен дух.
Преобладаващият силует на тоалетите е вдъхновен от Джакомети и така наречената “Spoon Woman” – висока талия и пола, която се разширява около бедрата. Лагерфелд е заложил на абстрактни кристални бродерии с експлозия от пера в долната част на тоалетите или на ръкавите. Визията е пищна, без нищо да бъде излишно. Силуетът задължително е тънък, като подчертава женствените извивки, а талията – висока.
Шоуто започва с поредица костюми от туид – запазената марка на Коко костюм с пола и сако, но сега Карл Лагерфелд вдига летвата, използвайки класически силует в съвсем ново проявление. Така от цялата колекция лъха очарователен ретро дух, който постепенно преминава през целия 20 век и е комбиниран със съвременен стайлинг. Въздушни поли, скъсени ръкави ала Джаки Кенеди, изчистени линии, едноцветни тоалети – истинска класика под почерка на Лагерфелд.
Почти всички тоалети са допълнени от едни и същи обувки – сребърни класически високи обувки с каишка около глезена.
Булчинската рокля, черешката на шоуто бе представена от очарователната Лили-Роуз Деп. Романтичен силует с пола от тюлени къдри в нежно розово – дъщерята на Джони Деп и Ванеса Паради представи мечтаната рокля като влезе в ролята на свенлива и нежна булка.
Според критиците колекция пролет/лято 2017 на Chanel е най-сложната интерпретация на наследството на марката. Моделите напомнят онези велики времена, когато класическият Chanel е бил емблематичен за модерната, независима жена. Така Лагерфелд създава съвършена хармония между огледалата в декора и огледалната елегантност, неувяхваща и непримирима, избирана от силните жени през десетилетията.