Сватбените традиции са най-прекрасната и весела част от празника. Те поддържат настроението и непрекъснато провокират вниманието на гостите, за да забавляват и създават незабравимата атмосфера на най-красивия ден в живота ви.

Свалянето на жартиера от младоженеца датира като ритуал от 14 век в Англия. Тогава се е смятало, че притежанието на парченце от булчинската рокля носи късмет. За да се избегне унищожаване на роклята е бил измислен този малък аксесоар.

Днес той е неотменна част от етикета и правилата за провеждане на сватбеното тържество, защото разчупва атмосферата и подтиква към забавление, шеги и сближава зрителите – гостите на празника. Жартиерът е част от облеклото на младоженката, която се носи на десния крак малко над коляното. Ако булката иска да го запази за себе си като спомен от интимен и същевременно забавен момент от сватбата, може да купи два, които да сложи един над друг.

Хвърлянето на жартиера обикновено се случва малко след хвърлянето на букета към неомъжените дами на тържеството. Избира се подходяща за това музика, която да служи за предразполагащ фон, след което младоженецът трябва да вложи цялата си артистичност, за да превърне момента в представление за гостите. По време на свалято булката е седнала на стол, но би могло да се намери и друго решение. След това всички неженени мъже са поканение да се преборят за тази малка, дантелена част от облеклото на булката. Мъжът и жената, хванали жартиера и букета, се предполага, че ще са следващите, сключили брак. А някои вярват, че могат заедно да създадат семейство, което се превръща в повод за шеговити подмятания още на тържеството.

В етикета на сватбеното тържество в последните години навлязоха много от западните обичаи, което обяснява и наличието на „нещо синьо“ към облеклото на булката. Да се носи нещо в небесен нюанс датира още от библейски времена, когато синьото се е свързвало с чистотата, вярата и предаността. Днес то обикновено присъства в жартиета като малка сатенена панделка или други детайли, обагрени в лазурни тонове. Различни вариации на жартиера – пищни, семпли, с богата дантела, можете да откриете в сватбените магазини.