Много младоженци пропуската да съставят сватбена листа, защото не желаят гостите им да се чувстват задължени да купят определени подаръци. Но ако не съставите такъв списък, рискувате да получите неща, които не са ви необходими.

Ето защо внимателно обмислете листата, като започнете със закачливо послание или лично обръщение към получателите, което да ги настори положително към вашите предложения.
Прието е подаръците на сватбата да бъдат практични и полезни вещи. Това е причината сватбената листа да се оставя в магазини, които предлагат необходими неща за домакинството – порцеланови сервизи, електроуреди, мебели. Идеалният начин е да изпратите координатите на избрания магазин e заедно с поканата. Ето защо не оставяйте решението за последните две седмици. Направете го поне два месеца преди сватбата, за да осигурите на гостите достатъчно време да решат какво да ви поднесат на празника. Не се притеснявайте да включите по-скъпи подаръци, защото те могат да се изплатят от няколко човека. Всеки закупен подарък се отбелязва в оставения списък и няма опасност да бъде избран отново. Сватбената листа е добре да съдържа повече на брой подаръци отколкото се очаква да получите, за да може и последният гост, който я види да има все още голям избор.
Изпращането на списъка по електронната поща или публикуването му в Интернет заедно с адреса и сайта на избрания магазин, е практично и удобно решения за динамичния начин на живот. При покупка на даден подарък близките ви могат сами да отбелязват закупеното, за да се избегне дублирането.
Сватбената листа може да бъде оформена по няколко начина:
Стандартна - тя включва всякакви неща за домакинството, но точно онези, от които се нуждаете. Ако искате да съставите традиционен лист за подаръци, най-добре е да се доверите на специализиран магазин. Ще спестите доста време, защото ще изберете всичко от едно място и ще съчетаете цветово и стилово новите сервизи и другите необходими вещи.
Луксозна - ако вече имате всички необходими за домакинството уреди, едва ли бихте желали да добавите още един тостер. Ето защо забравете за практичните и преминете към луксозните подаръци... Скулптура, картина или друго произведение на изкуството, което ще краси дома ви и същевремено е добра инвестиция за бъдещето и за поколенията.
Финансова - не се притеснявайте да поискате пари. Може би не е било уместно преди  години, но днес все по-често може да се види малък плик, подаван дискретно на булката или младоженеца.
    Благотворителност. Ако все пак се откажете от подаръците, бихте могли да помолите гостите да направят дарение за кауза или за хора в нужда. Разкажете накратко историята и обяснете личните ви подбуди да постъпите така.