Сватба

 

Подготвяйки се за сватба, това което най-много ви вълнува, е всичко да се случи така, както предварително сте планирали. Не пренебрегвайте съветите, които можете да получите както от професионални сватбени агенции, така и от списания, интернет и приятели, минали по този път.

Дори да си мислете, че знаете всичко, потърсете поне още едно мнении по отношение на важните моменти в празничния ден.

 

Сватбен списък

Опишете необходимите стъпки, преди да тръгнете към самата подготовка за сватбата, за да не изпаднете в безкрайно тичате от място на място без особени резултати. Списъкът не трябва да е окончателен и ще продължите да го попълвате с течение на организацията и ще можете да зачертавате тези точки, които са изпълнили или които впоследствие отпадат от концепцията ви. Регулярно проверявайте листа със задачите.

 

Сватбени услуги

Многобройни бутици и агенции, видеооператори и фотографи, магазини за цветя… Направете подробен списък в зависимост от личните ви предпочитания и техните услуги. Не включвайте всички, не е нужно да обикаляте безцелно, особено ако не знаете какво търсите. Ето защо първо се запознайте с предложенията им на уеб сайтовете. Бихте могли своевременно да записвате и въпросите, които ви интересуват, за да ги зададете, когато отидете на място или се обадите по телефона.

 

Сватба: Бюджет

Ако имате желание да съкратите разходите, орежете списъка с гостите! Ето как горе-долу трябва да изглежда сватбеният бюджет:

45-50 % за менюто;

8-9 % сватбени цветя;

9-10 % булчинска рокля;

10-12 % музика;

12-15 % фото и видео;

2-3 % покани и благодарствени картички;

8 % за разходи като такси в църква, община и т.н.

Много е важно да оставите 5-10% за непредвидени разходи!

 

Бързай бавно!

Планирането в последната минута може да ви изиграе лоша шега. Много двойки запазват дата за сватбата шест месеца по-рано, така че ако се окажете без дата, трябва да отлагате във времето.

 

Пространство

Избирайки мястото за сватбата, трябва да имате представа за броя на гостите. Търсете такава локация, която без проблем ще събере цялото мероприятие, без да се оставя впечатление за липса на въздух в залата. Пространството е необходимо не толкова за самите гости, но и за декорация, суетящи се сервитьори, оператори и фотографи и накрая, но не на последно място за дансинг.

 

За сватбения ден - търсете и ще намерите

Днес ще намерите професионалисти за всеки детайл от сватбения ден. Ако сте решили да се доверите именно на тях, уточнете всичко преди да подпишете съответния договор. Не се страхувайте да изразите своите желания, защото сватбата е от събитията в живота, които не се повтарят. Нали?

 

Важно за организацията на една сватба

Съберете в папка всички платени услуги, запишете телефоните и имейлите на хората в мобилния си телефон, ангажирани с вашата сватба, и по възможност отбележете и сроковете за изпълнение на една или друга услуга. Не забравяйте да хвърляте по едно око често, за да не пропуснете важна среща или подробност от организацията. Вашите задължения отбележете на отделен лист.

 

Пригответе се за откази

Може да сте сигурни, че около 20% от поканените на вашата сватба няма да присъстват. Броят на отказите обикновено зависи от локацията, от поканените от други градове, от сезона (гостите може вече да са планирали отпуски или пътувания в този период). От друга страна, вашата покана може да се окаже решаваща за задължителното им присъствие. Ето защо внимателно избирайте дизайн и послание.

 

Настаняване в ресторанта

Когато разпределяте местата в залата, не пропускайте да се съобразите с вашите приятели и близки. За доброто настроение по време на тържество е повече от задължително гостите ви да има с кого да споделят хубавите емоции. Липсата на познати лица и приятели могат да доведат до неловката ситуация да не могат да се отпуснат и да се забавляват от сърце.

 

Развлечение за деца на сватбата

Съществуват няколко варианта за присъствието на деца на сватбата. Първият е да няма такива, вторият - да поканите само тези на най-близките ви роднини и последният – да приемете всички с отворени обятия. Ако решите, че детският смях и усмивки са нужни за сватбения ви ден, осигурете аниматор и специално място за техните игри в залата, за да създадете максимален комфорт и за родители, и за малчугани.

 

Сватбена листа

С нея ще улесните вашите гости и да избегнете дублирането на подаръци или получаването на такива, които никога няма да ползвате. Списъкът можете да изпратите заедно с поканите или да публикувате на ваш личен уеб сайт. Разбира се, съществуват и магазини, които предлагат услугата и с радост ще ви помогната да съставите листа, която да включва необходимите неща за новия ви дом.

 

Не губете време

Когато до сватбата остава месец, а се чувствате претоварени и изморени, погледнете дългия списък и разпределете оставащите задачи. Приятелките ви с удоволствие ще се притекат на помощ и ще ви помогнат. Оставете избора на музиката, измененията в менюто и донагласянето на декорацията (като маловажни детайли) някой друг да свърши вместо вас.

 

Възможни неприятности

Бъдете готови за различни ситуации и не се разстройвайте! Попитайте миналите по този път, какво би могло да ви изненада в последния момент, така бихте могли да го избегнете. И най-важното е да не спирате да се усмихвате.