Chanel

По време на шоуто на Chanel Пролет/Лято 2016, Гран Пале е превърната в изящна минималистична градина с красива дървена сграда с водни пространства отпред, по чиито алеи дефилират моделите на Карл Лагерфелд.

 

 

Ревюто е истински триумф на земята и природата. Всички цветове са естествени, материите са интересни, а тексурите необичайни. Полите (а също и пола-панталони) през този сезон са с дължина до средата на прасеца или малко повече. Бродерии, дърво и тюл се събират заедно в обичайната за Chanel изящна простота. Обувки с платформи, прически тип меандър и фини чантички за кръста допълват композициите.
Карл Лагерфелд обяснява, че отправната точка на тази колекция е силуетът – обърнат обем с дълги поли тип молив или шифонени плисета и обемни къси сака с бухнали ръкави. Роклите са с гол гръб или дълбоко деколте и спортна линия. През този сезон се появяват дори романтични пелерини. Пчелите като аксесоар, бижу или бродерия се повтарят като лайтмотив.
Цветовете са инспирирани от земята – от живата и нежива природа. Те преминават през различни нюанси на бежово, тъмно сиво, мока и черно. Флоралните мотиви избухват в истински жизнерадостни пролетни десени, а искрящите пелерини и блестящи орнаменти напомнят красивите изваяния на зимния скреж.
Булката се появява като съвременна кралица на природата – в рокля с геометрична дантела без презрамки с изобилие от шифон, мъниста, дървени елементи и кристали. Като допълнение булката носи яке с голяма качулка. За пореден път колекцията на Лагерфелд е изнендваща и същевременно толкова… Chanel.


Valentino

Ефирност, красота, движение – колекцията Haute Coture на Valentino е изключително женствена и романтична. Тъканите подчертават грациозните движение като тялото не е просто обект, а част от хармоничната представа на Мария Грация Чиури и Пиерпаоло Пичиоли, за съвършено и индивидуално облечена жена. Колекцията е инспирирана от традициите на източна византия, съчетана със западната класика. Дизайнерите създават ансолютната модерност – облекла, извън границите и извън времето, близо до природата. Цветовете са нежни и земни – от зелено, през бордо и бежово до черно. Ръчно рисувани тъкани, фини материи, изключителни плисета, флуидни форми, сякаш роклите не са съставени от отделни части, а изляти като едно цяло.
Giambattista Valli

Колекцията на Giambattista Valli е вдъхновена от любимите цветя като дефилето тази пролет ни разходи из най-известните градини в Париж – Парк де Багател, Люксембургската градина, Пале Роял, Градините на Тюйлери. Освен дългите рокли, колекцията предложи и рокли с къси поли и младежко излъчване. Обемът в горната част се изразява в епископски ръкави. Цветовете са предимно бяло и черно с малки акценти от графитено и тюркоаз, като цветовата изненада в цялата колекция е пулсиращо червеното като мак. Цветни бродерии, апликации и плисета са характерните елементи в колекцията.


Georges Hobeika

Ливанският дизайнер представи много женствена и нежна колекция в пастелни тонове на ревюто Haute Coture за този сезон. Фини кройки, елегантни модели и съвършени аксесоари. Много характерна част от колекцията са равните обувки.


Carolina Herrera

В колекцията Ready-to-Wear на Carolina Herrera през тази пролет роклите имат интересна “архитектурна” конструкция, сякаш отделни твърди парчета изграждат идеално изчислена рокля. Интересно, запомнящо се и необичайно, доближаващо Haute Couture усещане.


Zuhair Murad

След “космическото” приключение на Zuhair Murad през миналия сезон, сега той пътешества през вековете, заимствайки вдъхновение от епохата на Елизабет I. Интересното в колекцията е конструкцията на облеклата – архитектурни елементи, облечени в тюл, органза, сатен и дантели. Цветовете са пастелни, но с блясък – изумително разбообразие от впечатления.


Elie Saab

Новата муза на Elie Saab е Индия с нейния формализъм и лекота, разкош и прости линии. Колекцията е толкова Saab, но същевременно има нещо изненадващо и ново за дизайнера като свободните линии на част от роклите, кубинки и чантични в Haute Couture и дантелените панталони, които сякаш са бунт, експеримет в различното. През пролет 2016 Elie Saab излиза от комфортната си зона и резултатът е изумителен.