Будапеща е от онези градове, които трябва да посетите задължително. И какво по-подходящо време за това от медения месец. Географското му разположение – на двата бряга на река Дунав, го превръща в една от най-красивите европейски столици.

Хълмовете на Буда и равните полета на Пеща са разделени от живописните завои на реката, която е учудващо синя и очарователна в слънчевите дни.

Столицата е приютила над два милиона жители, а тенденцията е броят на населението да се увеличава, защото тук се произвежда голям процент от националния вътрешен продукт на Унгария и голяма част от инвестициите са съсредоточени в Будапеща. Това обаче на я превръща в индустриален град, лишен от красотата на архитектурата и предлагащ естетическа наслада на своите посетителите. Всички гости и жители на града се наслаждават на многобройните паметници на културата, сред които са римският амфитеатър, уникалните турски бани, най-голямата синагога в Европа и унгарската версия на арт нуво. Театрите, концертните зали и операта, кафенетата, ресторантите и джаз-клубовете ще ви накарат да се влюбите завинаги, благодарение на зашеметяващото разнообразие на своите програми. Има само едно нещо, което не можете да правите в Будапеща – да се отегчавате!

Ето защо, ако вече сте решили да се потопите в лековитите извори и  да посетите природни резервати на унгарската столица, се въоръжете с карта и много усмивки. Тя ще ви помогне да преодолеете неминуемите трудности, които ще имате с произношението на улици и забележителности, а усмивката, за да благодарите на любезните столичани, които с удоволствие ще ви упътят. Разбира се, и Köszönöm! [кьосоном] (унг. благодаря) ще ви помогне да изразите своите благодарности.

Романтичната атмосфера на града няма да ви остави да забравите, че сте на сватбено пътешествие. Живописните паркове и малките закътани улички ще ви пренесат в предишна епоха на принцове и принцеси. В стари времена ще ви върнат и Музеят за история на Будапеща и Унгарската национална галерия. 
Други забележителности, които трябва да посетите, са катедралата "Матияш" в готически стил, базиликите "Св. Ищван" и "Св. Стефан", Площада на героите с помпозната колонада и 36-метровия стълб, увенчан със скулптура на 
архангел Гавраил, замъка "Вайдахуняд" и още много други исторически сгради, музеи и шедьоври на архитектурата и изкуството.

Ако вече сте заинтригувани от идеята да се потопите в уникалната атмосфера на унгарската столица, можете да я включите във вашата сватбена листа. Изберете едно пътуване, което ще остави незабравими спомени за цял живот.