Венеция на севера или един изключително романтичен град

Увековечен от безброй поети и хора на изкуството, Санкт Петербург е наричан многократно „Венеция на Севера“. Мрежата от канали обгражда сто и един острова, това са едва шестнайсет по-малко от Венецианските. Със своите красиви базилики със блестящи златни куполи, дворци в бароков стил с пищтни златни детайли и орнаменти, омайващата гледка край река Нева и многото музеи, театри и уютни ресторанти, градът сякаш е създаден за романтици.

Това е градът, който е събирал руската интелигенция и аристокрация векове наред. В този аристократичен дух са живели и творили най-големите имена в руската култура като Чайковски, Пушкин, Достоевски, Гогол, Шостакович и др.

Санкт Петербург е най-очарователен по време на белите нощи, които продължават един месец от средата на юни. Тогава той изглежда като жив акварел - нереален, ефирен, прозрачен. През цялата останала година впечатлението е също магическо, романтично и незабравимо. Лятно време, слънчевите лъчи огряват златните куполи и фрезки и ги карат да блестят. Под дъжда той е спокоен и тъжен, пеещ една продължителна и бавна мелодия в ритъма на река Нева. Зимата пък обгръща града и неговите гости в морския бриз като ледено одеяло, от което може избягате и да се му се наслаждавате през прозореца на някое уютно кафене, стопляйки се с чаша горещ чай. Това е град с напоен с култура, история и величествена красота, който никога не престава да учудва и омайва и го превръща в идеална, романтична дестинация за меден месец...

Петър Велики построява Санкт Петербург през 1703. Той прилага концепцията за един цял нов град по образец на Италия, и репликира други аспекти от Европа като например холандския флот и френската архитектура. Негово желание било чужденците, които пристигат с кораби от всички краища на света, да се сблъскат веднага с величието и красотата на новата императорска столица. Това е и причината бреговата линия да е и лицето на града.

Санкт Петербург е успял да съхрани голяма част от прелестните си исторически сгради. Задължителна е разходка по известия булевард „Невский проспект” в самото сърце на града, който ще ви впечатли с невероятно красивите си сгради, боядисани в приятни пастелни цветове и запазили своето величие през вековете. Аристократизъм лъха навсякъде, но попадайки в двора на Ермитажа, човек остава без дъх. Най-голямата забележителност на града, дворецът превърнал се в музей изумителният Ермитаж. Най-големият музей в света е приютил безброй ценни произведения на изкуството. Състои се от шест сгради като централната е Зимният дворец, използвана за резиденция на руските царе. Всяка една от безбройните стаи, с различни имена и стил са изпълнени с изкуство от цял свят. Колекциите са много разнообразни и богати съдържащи археологически артефакти, китайки порцелан, монети, ювелирна бижутерия и др. Тук могат да се видят и картини на Тициан, Ван Гог, Леонардо Да Винчи, Рембранд, Пикасо, Моне и много други. Казват, че ако човек посвети по една минута на всяка картина или скулптура в Ермитажа ще са му необходими цели шест години!

Разходка с лодка по каналите е задължителна за всеки посетител- хармоничната и прекрасна гледка към града от водата е забележителна! Магията на Санкт Петербург може да се усети и включвайки се в литературни екскурзии и да се насладите на изумителна гледка отвисоко към покривите и града.

През нощта, взаимодействието на светлина и сянка подчертават внушителната архитектура на Санкт Петербург. Ако отидете с лодка до средата на река Нева в два часа през нощта ще може да видите подвижните мостове, които се вдигат за да бъдат пропуснати огромните лайнери, които преминават оттук всяка нощ през лятото.

Колкото и пъти посетите Санкт Петербург ще откриете нови и неочаквани страни на този уникален град-музей. Той ще ви плени завинаги!