Шаферките са централни фигури от сватбеното представление. Те обикновено са близки приятелки на булката или нейни роднини, които се грижат за нуждите й в деня на сватбата и са до нея на официалните церемонии.

Начинът, по който изглеждат, не е без значение, ето защо трябва много внимателно да се изберат тоалетите им.
Първото условие е роклите да бъдат в хармония с булчинската, да я подчертават, без да губят от собствената си красота. Изборът на моделите е добре да става едновременно и да се съобрази с няколко неща:

•    Ако булчинската рокля е традиционно в бяло с класическа линия, няма как тоалетите на шаферките да бъдат ултра модерни, с екстравагантна визия и силует.
•    Следващият важен момент е цветът. Запомнете, че булката трябва да бъде в центъра на вниманието през този ден, затова шаферската рокля изберете в цвят, който да подчертава булчинската и в никакъв случай да не я засенчва. Много често шаферките са облечени в различен от бялото нюанс, изчистен силует и семпли бижута. Ако все пак роклите са в един нюанс, по-пищната и атрактивна, разбира се, ще носи главната героиня на празника.
•    Материята е това, което определя както комфорта, така и визията. Не избирайте тежък плат роклите. Шифон, коприна или жоржет са от най-добрите предложения. Материята трябва да е гладка и приятна за носене, да не създава неудобство при движението.
•    Дължината на модела също е от значение. Подходяща е дългата до земята или до под коляното рокля. Ако шаферките са малки момичета или сватбата е на брега ба морето – дължината до коляното е почти задължителна.
•    Аксесоарите подберете внимателно и с вкус. Посъветвайте се с дизайнера, той ще ви даде добри съвети Ако акцентът пада върху тях, ще се загуби много от очарованието на роклите. Букетите в ръцете на шаферките са по-малки и семпли, без значение дали са изработени в синхрон с букета на булката, или са в синхрон с друга част от темата на сватбата.
•    Най-същественият момент е, че тоалетът трябва да пасва на фигурата на шаферката, да подчертава най-добрите й страни и да е отражение на личния й стил. Това много често налага избор на различни дължини и силуети за всяка шаферка, като обединяващи елементи се явяват материята и цветът.
•    Обувките не е задължително да са еднакви. Ниски или високи, те трябва да са преди всичко удобни и да са подходящи за модела и дължината на роклята.

Тъй като сватбата е изключително важен момент за всяка булка, нека шаферката се съобрази с облеклото й и да избере за себе си оптималния вариант, който, от една страна, отговаря на личните й предпочитания, а, от друга, ще е в стила сватбата.