Едно име, една марка, една модна къща...

булчинска роклясватбена роклясватбена рокляElie Saab

 

Началото

Има хора, благословени от природата с ясно изразен талант, заложен в начина на мислене и вплетен в мечтите и плановете в неразривно съотношение. Такива хора се срещат рядко, но обикновено постиженията им изпреварват самите тях. Такъв човек е Elie Saab.Роден в Ливан през 1964 година, Elie Saab започва кариерата си, не като работа, а като призвание, защото още на девет годишна възраст създава първата рокля, разбира се, за малката си сестра. Роден в семейство с пет деца и родители, които нямат нищо общо с модата и шиенето, момчето открива у себе си интерес, неподозирани умения и истинска страст по създаването на дрехи. Нещо, което той ще запази завинаги. Талантът му е толкова очевиден, че малкия Elie Saab лесно печели доверието на съседките си, които се превръщат в най-ревностните му клиенти и почитатели. И по този начин, от уста на уста, жените в Бейрут, които доверяват гардероба си на момчето се увеличават. Нещата се случват толкова бързо, че едва осемнайсет годишен, през 1982 година, Elie Saab отваря първото си ателие и започва усилена работа с дванайсет души персонал. Малко по-късно следва и първото модно ревю и завладяване пазара в страните от Близкия Изток.

Историята на Elie Saab вероятно нямаше да бъде толкова интересна, ако действието не се развиваше в Близкия Изток и сцена на първите му стъпки не беше Бейрут. Един факт, който безспорно доказва, че талантът е водещото колело, че потенциалът не може да бъде скрит и винаги намира начин да създава. Оцеляването в такива условия в сфера като модата и политическа ситуация като тази в Ливан изисква изключителна кондиция, работоспособност и комбинативност, допълнителни качества, които поставят основите на успешната марка.


Марката ELIE SAAB

Въпреки изключителните способности за оцеляване, нестабилната ситуация в Ливан, принуждава Elie Saab да потърси по-хармонична среда за своята работа и избира Италия. От този момент нататък, той се превръща в дете на два континента, което оказва силно влияние върху творчеството му. Дизайнерът успява да открие най-фино изразените допирни точки между Изтока и Запада и да превърне контрапунктите в предимства, запазена марка и индивидуален стил. Така поставя началото на една дълга и дълбока любов - между марката Elie Saab и своите клиенти.

* През 1996 година Elie Saab отваря първите си офиси на територията на САЩ – в Ню Йорк и Лос Анджелис.

* През 1997 става единственият чуждестранен член на Camera Nazionale della Moda Italiana, най-голямото признание за един италиански дизайнер и огромен реверанс към таланта на чужденец.
* Три години по-късно, през 2000 година, Elie Saab реализира първото си ревю в Париж. Оттогава насам, френската столица се превръща вдом за дизайнера, който разделя времето си между него и Бейрут.

* От 2005 година марката Elie Saab влиза в официалния календар на колекциите в Париж.
* През същата, 2005, той създава първата си колекция Ready-to-Wear в Париж след безспорния успех на сериите Couture.
* Отново през 2005 година в центъра на Бейрут се появява и първия бутик, който носи името на Elie Saab.
* През 2006 година Elie Saab става член-кореспондент на Chambre Syndicale de la Haute Couture de Paris, което е огромно признание за значението на творчеството му, поради всеизвестния факт, че в света има само четирима членове със статута член-кореспондент и така Elie Saab застава редом до Valentino, Armani и Martin Margiella.

* Всяка година 5 колекции с дрехи, носещи марката Elie Saab дефилират на модния подиум.


Elie Saab – за качествата на успеха

Зад успешната марка, винаги стои успешен човек. Elie Saab никога не забравя уроците, които е научил още в началото. Никога не забравя, че успехът на работата му се дължи на лоялните клиенти и така създава фирма, известна с прецизността в отношението и индивидуалния подход. В ателието на Elie Saab се намират манекени на редовните му клиенти, което позволява бързина на изпълнение на поръчките и показва специалното отношение към клиента. Като фирма Elie Saab е известна с рекордно бързата си доставка. Парадоксално, особено като се има предвид, че марката произвежда около хиляда рокли годишно, но нито една от тях не излиза от ателието, преди да бъде проверена и одобрена от самия Elie Saab. На това, моделиерът се учи от опита си. Стартирането на кариера в Couture модата, и то в Бейрут изисква хъс, усещане за ситуацията и почти свръх шивашки умения.

Дрехите на Elie Saab са известни с изключително добре премерения си разкош, безупречни кройки и съвършена архитектура. Страстта на дизайнера към архитектурата се отразява в „строежа” на всяка от неговите рокли. А култът му към жената, женствеността и красотата го вдъхновяват да създава „дрехи, които галят извивките”. Колекциите на Elie Saab отразяват миналото, настоящето и бъдещето, а изключителният нюх на дизайнера му помага винаги да открива най-доброто вдъхновение и най-добрата тема за дрехите, които излизат от ателието му.

Роклите на Elie Saab са създадени за Жената – самоуверена, необикновена, блестяща, женствена. Силно развитата интуиция му позволява безпогрешно да отговаря на търсенето на жените.

”Работата ми се състои в разкрасяването на жените. Те го знаят, а аз го чета в очите им.” Elie Saab

 

Успехът за Elie Saab се крие в самата работа, но и в неговите лични способности и качества. Изключителната активност и работоспособност, безспорните лидерски умения и способността да движи колелото напред, да създава печеливши стратегии и никога да не показва слабост в съчетание с таланта и отношението му към клиента създава от марката Elie Saab лично отношение.
А съпругата му Клодин и тримата им синове са опората, която поддържа човека, съпруга, бащата във всяко едно начало и вероятно това е причината дизайнерът да бъде изключително дискретен по отношение на семейството си.


Elie Saab на червения килим

Наричат Elie Saab „талисман на звездите” и „дизайнер на червения килим” . Факт, най-популярните жени в света също не могат да устоят на съблазнителния стил, безупречната, индивидуална изработка и женственост на неговите тоалети. След като Холи Бери се качи на сцената, за да получи своя Оскар през 2002 година, облечена в рокля на Elie Saab, червения килим се влюбва в неповторимия му стил. В негови тоалети сме виждали Ева Лонгория, Емануел Беар, Софи Марсо, Катрин Зита-Джоунс, Бийонсе, Дита фон Тийз, Даян Крюгер. Едва ли можем да изредим с точност всички звезди, спечелили овации с рокля на Elie Saab, но за моделиера казват, че умее да облича известните, умее да облича принцеси, но умее да облича и всяка жена, която мечтае да изглежда като принцеса.


Elie Saab в най-романтичния ден в живота

През 2003 година Elie Saab започва тясно сътрудничество с Pronovias Barcelona, специализирани в сътворяването на булчински рокли. Инстинктът на дизайнера му позволява да открие във всяка жена принцеса и да я облече така, че всички да могат да я видят като такава. Богатите тъкани, специфичната за Elie Saab разкошна бродерия и прецизността в кроенето и изработването създават шедьоврите, които излизат от ателието на Pronovias и носят отпечатъка на Elie Saab.

„Харесва ми да виждам блясъка в очите на всяка булка.”  Elie Saab

Булката на 2013 година, такава каквато я вижда дизайнера ще бъде елегантна и романтична. Кройките на роклите са изчистени, а материите – пищни. Акцентите са флорални като всеки детайл е изработен на ръка, всяка бродерия е ръчно ушита и всяко цвете е ръчно направено. Дантела, тюл, блестящ копринен сатен и шифон – всяка булка, оказала доверие на Elie Saab безспорно ще се превърне в принцеса на прага на най-романтичния ден в живота си.

Ароматът Elie Saab

През 2011 година Elie Saab затвори един кръг в сърцето на своите клиенти като създаде свой парфюм. Заедно с парфюмериста Франсис Къркджиян и дизайнера на бутилката Силви де Франс създават аромат, носещ изцяло отношението на Elie Saab към Жената и стила на бренда. Моделиерът разказва, че дълго е подготвял това ново начало и споделя, че ароматът Elie Saab Le Perfume е повлиян от собственото му отношение към света и собствения му живот, разпределян хармонично между Изтока и Запада, между Бейрут и Париж, между одухотвореността и модернизма. За работата си с Elie Saab, фарфюмеристът Къркджиян споделя възторга си от свободата на действие и специфичното изискване на дизайнера ароматът да носи усещане за светлина.

С типичната си прецизност, след създаване на самия аромат, Elie Saab се впуска в усилена работа, заедно с дизайнера Силви де Франс в сътворяването на подходящ флакон, като тук изискването е същото – светлина. Флакон-бижу, което отразява слънчевите лъчи, красив предмет, който съхранява безценна течност.

Elie Saab продължава да сбъдва желания, магията, която е на негова страна във всяка стъпка от работата не му изневерява никога, а прецизността е връзката с реалността. Всяка жена, избрала стила Elie Saab му остава вярна, всяка булка, облечена в негова рокля открива най-красивото в себе си... А това, което ни вълнува сега е новият парфюм с подпис Elie Saab, който вече обеща да остане в историята.