Италиански дизайнер представи нов метод за създаване на мъжка мода

По време на пресконференция на 25 януари 2017 г. в Platinum Business Center се състоя първото официално представяне в България на италианския дизайнер и стилист Алберто Веделаго и на неговия бранд ACCADEMYA  /„Академия“/.

Събитието се проведе в ателието на модния творец, което той наскоро отвори в София. Алберто Веделаго лично представи своя нов и уникален метод за създаване на мъжка мода, като демонстрира на практика какво означава един качествено изработен костюм. Водещ на пресконференцията беше проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода.

В самото начало проф. Стойков представи Алберто Веделаго, който  има 30 години опит на международната модна сцена. Започнал е своята дейност като мениджър във „Форал груп“ /Forall Group/, една от големите институции за елегантност "Made in Italy", към която принадлежи „Пал Зилери“ /Pal Zileri/. Kоординирал e процесите на изработка, на стилизиране и на маркетинг, и е управлявал над 150 магазина на „Пал Зилери“ в цял свят. Този негов опит е продължил 25 години, преди да вземе решението да направи нова крачка и да основе своя бранд ACCADEMYA  /„Академия“/.

По време на пресконференцията Алберто Веделаго обясни същността на своя иновативен метод за създаване н аелегантност и подчерта, че най-важната и същевременно най-трудната част от работата му е да опознае индивидуалността на човека, неговите лични качества и да му помогне да намери своя стил. Работата на дизайнера включва вземане не само  на „физическите“ мерки на клиента, но също така проникване и опознаване на характеристиките му като личност. Този подход определяАлберто Веделаго като “Personalitailor” – стилист и дизайнер на личността, чрез койтотой създава костюми,описващи човек естетически и вътрешно.Самият дизайнер сподели, че с удоволствие е установил за българският мъж, чее много любопитен и има отворено съзнание към новото, към модерното.

Алберто Веделаго подчерта колко е голямо значението на оригиналната ръчна изработка и колко е голямо нейното предимство спрямо конфекцията и машинното производство на костюми с традиционните залепващи техники. За сравнение – при ръчното изработване на сако има 186 задължителни стъпки, докато фабрично произведените костюми са направени с техники на залепване само в 20 стъпки. Дизайнерът обясни, че висококачествените платове са толкова фини, че не позволяват друга техника освен ръчна работа. При нея, когато няма лепило, се запазват свойството на дрехата и възможността на тялото да „дишат“. Алберто Веделаго демонстрира и как да се разпознае качествената изработка на сакото, а именно като се провери зоната отпред под ревера, където не трябва да има слепване на плата.

В своята работа Алберто Веделаго пътуваизцелиясвят – отАмерикадоАвстралия, къдетонеговиятиновативенподход и схващанезастилсрещатвсеповечепочитатели, а мнозинаизисканиклиентивечесагоизбрализасвой „Maestro di eleganza ”.  В своята концепция (изложена в специална книга) Алберто Веделаго разкриватайнитенаелегантността.По време на пресконференцията дизайнерът сподели, че сред известните личности, които са му се доверявали за своя външен вид, са Джон Траволта, Ник Нолтии други знаменитости, както и компании, към които прилага същия персонализиран подход. Такъв е случаят с кафе „Флориан“ /Caffè Florian/ във Венеция,чийто персонал е облечен от Алберто Веделаго. Любопитното е, че то е най-старото кафене в света, открито през 1720 г.

Оргиналният моден творец и стилисте приел присърце мисията да популяризира в световенмащабиталианскатафилософиязаелегантност. Тази мисия включва и неговитепублични ииндивидуални лекции, коитоцелятдаразкрият технологичнитетайнинаединперсонално ушиткостюм,както и предимстватанаматериалите с висококачество.БрандътACCADEMYA, който е подчинен натезипринципи е уникално явление в модниясвятнамъжкатаелегантност. Всъщност този брандсъединява по удивителен начин перфектнатаизработка и високата визуална култура.

Оперативниятцентър на дейносттана Алберто Веделаго евъвВенеция, Италия. Там се изработват всички костюми за клиентите на дизайнера, независимо в коя част на света се намират те. Венеция, освен, че е градът,очаровалцелиясвятпонеповторимначин,подчетрава ексклузивния“modus operandi” („похватнадействие“ – лат.)на ACCADEMYA, залагащпредивсичконауникалността и превъзходството.