Чаровната и талантлива певица Есил Дюран от няколко години се изявява успешно и като моден дизайнер.

Какво я е провокирало да влезе в това ново амплоа, какво я вълнува при създаването на дрехи и какви са тоалетите в новата и колекция ще сподели с читателите на Списание Сватба.

 

 

1. Кога се зароди във вас любовта към модата и кога започнахте да се занимавате професионално?
Модата по един, или по друг начин винаги е била част от моя живот. Вълнувала ме е още от най-ранните ми детски години. По разкази на майка ми има страхотни истории в това отношение. Избирала съм платове, поръчвала съм панталони за различни поводи и роднински сватби. От 5-6 годишна в детската градина имах отношение към дрехите и тоалетите си.
Музиката и модата се срещнаха в гардероба на детската градина в образа на една балетна пачка, която тайно докосвах без да ме видят и още помня уханието и. Никога няма да забравя този мирис и паетки по нея. И това така се е запечатало в съзнанието ми. Още тогава осъзнах, че това е моят път, че сцената по един, или друг начин ме зове. Преди три години реших, че е крайно време да създам своя модна линия и не сгреших. Изчаках точният момент за това и се радвам на много голям интерес.

2. Как балансирате между музиката и модата? Кое надделява?
Балансирането понякога е успешно, понякога не съвсем. Честно казано музиката в последните две години остана на малко на заден план. Модата не е леко занимание и ако искаш да водиш добре бизнеса си, трябва да си изцяло отдаден на това. Никога не съм смятала да спирам с музиката и успявам паралелно да развивам и двете си любови. Пътувам по концерти и участия непрестанно и не съм спирала музикалните си изяви. Да , медийно може би изглежда, че малко съм пренебрегнала музиката, но всичко си продължава както преди. Тази година ще започна с нов музикален проект, изненада за моите почитатели, които не спират да ме питат – кога, кога, кога ще издам ново парче... и аз най-накрая ще го направя разбира се!

3. Какво Ви вдъхновява и откъде черпите идеи за вашите тоалети?
Всичко може да ме вдъхнови – животът, улицата. Обичам да се разхождам пеша из София, да обикалям парковете, да се качвам на Витоша. Хубавата книга или филм, разговор с интересен събеседник, добрата компания, с която съм се обградила, пътуванията и красотата във всичките и измерения. Просто си предизвиквам разни вдъхновения.
4. Как определяте Вашия стил?
Стилът на моите колекции е класически елегантен, комбиниран с малки акценти на провокация. Силно подчертана женственост в андрогенна стилистика.
Обичам да „крада” елементи от мъжкия гардероб. Това сигурно е свързано с възпитанието ми от вкъщи, което има връзка с мюсюлманската религия, а именно че жената трябва да е смирена, подчинена на мъжа си, мъжът води, а жената го следва.
Но аз смятам, че ние сме равнопоставени, дори понякога аз ставам водеща фигура. Харесва ми да контролирам живота си, харесва ми дори понякога да влизам в мъжката роля. Може би затова, тези елементи, които взаимствам от мъжкия гардероб са свързани с някакво мое вътрешно усещане. Най-вероятно е някакъв своебразен бунт срещу мюсюлманското ми възпитание. Всички тези провокации в моделите ми са свързани с този бунт. Аз винаги търся по-дълбоките причини в това , което на пръв поглед представя модата.
5. Какви са Вашите клиенти? Имате ли такива от артистичните среди?
Имате ли пряк контакт с клиентите си?
Жени, които познават добре себе си и стила си, имат силно излъчване и увереност, могат смело да се заявят и да бъдат запомнени за дълго време. Изключително съм щастлива, че едни от най-харесваните от мен жени от българския елит и артистичен свят се обръщат към мен и моята модна линия още от самото начало. Благодаря им за доверието. С тези хора , но и с другите се е случвало да имам пряк контакт. Изборът на една рокля може да отнеме и три-четири посещения. Обсъждат се всякакви подробности, но всичко това ми доставя изключително удоволствие. Аз правя цялата тази мода с много голямо удоволствие и изпитвам радост от това което върша. Може би затова е успешно.
6. Колко често правите нови колекции?
Две-три колекции годишно са напълно достатъчни на този етап за да се изявя. Всяка година представям колекция на „Златната игла”, организирана от проф. Любомир Стойков. Често водим разговори с него и това , че харесва творенията ми много ме ласкае и му благодаря. Той е изключителен специалист в тази област и ценя много неговото мнение. Тази година показах и една нова бяла коледна колекция на „Модна икона”. За първи път участвам на това грандиозно събитие, свързано с връчването на модните награди. Белият цвят ми е бил винаги любим, така че тук наистина доста се развихрих. Получи се много интересно като представянето на колекцията бе под съпровод на жива музика – цигулка, китара и моето изпълнение на обожавана от мен песен White Christmas. Получих много аплодисменти и комплименти за това което показах. Много съм удовлетворена от това, което се случи.

7. Няколко думи за тази нова колекция. Тъй като тя е в бяло може ли да се определи като булчинска?
Това е една различна колекция, вдъхновена от чистият бял цвят, който винаги е бил сред най-любимите ми. Белият цвят предизвиква усещане за лекота и тишина, хлад и светлина, озарява лицето на жената и я прави божествено красива. Силуетите са изчистени, но допълнени от закачливи пеплуми, метални елементи, камъни, ресни и дантела.
Материите , които са използвани са плътен еластичен габардин, копринен шифон, кашмир и дантела. Ревюто завърши с два дълги бели тоалета, които могат да се определят като булченски. Тях биха ги изпбрали по-нестандартни булки. За съжаление аз никога не съм била булка и преди години това ми е било мечта. След една фотосесия с булченска рокля за един каталог приключих с тази мечта. Осъзнах, че не е най-важно да бъдеш булка, а да бъдеш обичан и да обичаш... Това е истината

8. Какво е Вашето послание като дизайнер към бъдещите булки?
Моето послание към булките за този важен ден е да бъдат с максимално изчистена визия и да следват съвета на една великата Коко Шанел, която казва – „ в последния момент махнете един от аксесоарите от себе си, това винаги ще подобри вашата визия! ”
Преди много години, изявявайки се на сцена а сцената винаги е носила малко кич, малко претрупвах нещата, но сега колкото помъдрявам и пораствам и се занимавам по-сериозно с мода, осъзнавам колко права е била Коко Шанел.
Искам да кажа на бъдещите булки, че много важно да се забавляват на този ден, да се радват на любовтта си, да излъчват любов и да не забравят усмивката си!