сватбени


something New…. something Blue

 

Традициите в сватбеното тържество се променят с течение на времето като взаимстват идеи от другаде – от други страни, други ритуали или просто чудесни хрумвания, които успяват да се утвърдят във времето.

 

Всички сме чували разпространеното стихче „Нещо старо, нещо ново, нещо назаем, нещо синьо и сребърни шест пенса в обувката.” (Something old, something new. Something borrowed, something blue. And a silver sixpence in her shoe.). Тази сватбена мантра е част от сватбения ритуал на много жени по света. Първоначално възниква в Англия (за това подсказват и споменатите шест пенса). Смята се, че тази традиция се корени далече във Викторианската ера, но и днес хиляди момичета не пропускат да добавят към сватбения си тоалет „нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо.”

 

Всяко от споменатите неща носи късмет на булката не само в сватбения ден, но в дългия брачен живот с избрания партньор. „Нещо старо” напомня връзката със семейството, „нещо ново” е надежда за бъдещето, „нещо назаем” – добронамерените приятели, на които може да се разчита, а синьото... Синьото има още по-стара традиция. Още в Древен Рим булките носели синьо като символ на скромност и вярност. А по-късно в християнството божията майка е рисувана в сини одежди като символ на чистота. А шестте пенса, разбира се, са свързани с благополучието на младото семейство.

 

Днес традициите са същите, но не съвсем. И в наши дни младите момичета изпълняват сватбените ритуали за любов, късмет, семейно щастие, благоденствие, разбирателство. И днес всяка булка сияе в приказни одежди и очакване, а обещанията са облечени в гладка коприна и най-фина дантела. Нови са само кройките и времето. Всичко останало продължава да бъде щастливо и синьо...